Meta berättar om sitt jobb

"Det bästa med att jobba här är att det är så omväxlande, intressant, givande och meningsfullt jobb. Jag kan inte komma på något annat jobb som skulle vara mer intressant."

Meta jobbar som sjuksköterska på en palliativ avdelning

"Att jobba på sjukhus, det är som att jobba med hela universum på en plats. Det är alla åldrar, alla kulturer och personligheter. Allt kan liksom hända."

Du Meta, vad är det bästa med att jobba här?

Det är att det är så omväxlande, intressant, givande och meningsfullt jobb. Jag kan inte komma på något annat jobb som skulle vara mer intressant. Just det här att man lär sig någonting.

Jag tycker om att lära mig saker, det är också väldigt viktigt när man jobbar så här. Jag har gått ganska mycket olika utbildningar under årens lopp. Att vara nyfiken och lära sig nytt. Både att man studerar saker men också att man efter patientmöten eller efter dödsfall eller så att man också försöker ta till sig vad blev bra och vad kunde vi gjort bättre?

I en kris kan man liksom inte helt plötsligt uppfinna en ny verktygslåda för att hantera kriser utan man använder den verktygslådan som man har använt tidigare i livet. Det är inte bara patienten utan det är ju familjen, hur de har kommunicerat med varandra, hur de har haft det, det fortsätter man ju.
I en akut kris kan man inte hitta nya strategier, man måste kunna ha ögonen på rätt mål så att man ser det som går att göra, så att man inte fastnar i det som är sorgligt.

För man ser ju förstås väldigt mycket sorg här. Man ser väldigt mycket kärlek också och omtanke. Sedan ser man ju också trasiga relationer eftersom man kommer nära. Man måste kunna vara empatisk och ta in saker, och man måste också förstå att det här handlar inte om mig utan jag ska använda min kompetens till att hjälpa den som har det svårt.

Man måste kunna skilja på det där så att man inte blir dränerad och ledsen och tar in alla utan man måste ha som ett slags skydd. Sin profession helt enkelt.

Att jobba på sjukhus, det är som att jobba med hela universum på en plats. Det är alla åldrar, alla kulturer och personligheter. Allt kan liksom hända. Sorgliga saker, roliga saker, dråpliga saker, och ingenting förvånar en när man har jobbat ett tag inom vården, man har träffat så många olika personer och det är så mycket saker som har hänt. Både positiva och negativa och det är ju väldigt lärorikt och faktiskt väldigt roligt också.

Tack Meta!