Liselotte, sjuksköterska ASIH

" Det bästa med jobbet det är nog att det är så fritt, och att man får vara ute på dagarna och träffa familjer i deras hem och anpassa sig efter hur de vill ha det. Det blir på ett annat sätt när man jobbar hemma. Det blir en mer avslappnad relation mellan mig och patienten än vad det blir på ett sjukhus".

Det gäller att få med sig allting när man åker ut för vi har ju långa sträckor vi kanske kör bil enkel sträcka i kanske 40 minuter och då är det jobbigt om man har glömt någonting och behöva åka tillbaka hela vägen så det är bra att checka en extra gång så att man får med sig allt man ska ha. Teamet är jätteviktigt för vi har olika kunskap, det är ganska komplext runt vissa patienter, de behöver mycket hjälpmedel. Vi alla i teamet hjälps ju åt kring patienten så det ska bli så bra vård som möjligt.

Vi gör allt i hemmet som man kan göra på sjukhus - utom röntgen

Eftersom man träffar patienten i patientens hem så blir det en väldigt avslappnad relation. Det är lätt att få en anamnes av patienten. Jag känner att det blir lite mer ärligt hemma. Man vågar tala om hur man mår, på riktigt.

Tiden i bilen är återhämtning. Ibland kan man vara hos en patient som mår dåligt och det kan vara en tuff situation där hemma att sjukdomen har spridit sig och det finns inte någonting mer att göra till exempel, det kan vara tungt även för mig som sjuksköterska. När man sätter sig i bilen kan man lyssna lite på musik, titta på naturen, stanna till, dra ned vindrutan, andas lite innan man kommer till nästa patient. Hämta ny energi.

Idag har vi ju inte bara palliativa patienter på ASIH utan vi har kurativa patienter också. Vissa kanske behöver antibiotika intravenöst några veckor och vissa kanske är i livets slut och har ångestdämpande och smärtlindrande i pumpar. Vi kommer självklart oftare till de patienterna, flera gånger per dygn.

Det är en variation av patienter idag som det inte var förut. Det är jättekul. Man vet aldrig vad som väntar hemma hos en patient. Ibland kan det vara akut och att patienten är jättedålig och då måste man vara beredd på det.

Vi gör allting i hemmet som man kan göra på sjukhus egentligen, allt utom röntgen.

Jag skulle säga att jag jobbar med livet

Man gör så stor skillnad i det här jobbet för jag kommer till en patient som ganska ofta mår dåligt kanske har smärta, illamående, har ångest eller liknande symtom och när jag går därifrån så mår patienten bra då mår jag också bra!

Det låter kanske konstigt när man säger att det är roligt att jobba med det här för många tänker bara på döden, jag skulle säga att jag jobbar faktiskt med livet! Så säger jag, det säger jag alltid när någon frågar. Är det inte jättetufft jobb som du har liksom jobbar med döden. Men jag jobbar inte med döden, jag jobbar med livet. Så tycker jag att det är. Vi hjälper dem att få det så bra som det bara går fast de är svårt sjuka, i sitt eget hem och få vara med sin familj som de helst vill.

Jobba med Liselotte

Vill du ha ett lika viktigt och intressant jobb som Liselotte? Du hittar alla lediga jobb i Stockholms läns landstings jobbank.